Vina

Vina

Brez vina ni veselja, naj se reče, kar hoče.

(Janez Trdina)

Vinska klet Bajnof ponuja

Cviček

Cviček je vino, ki odseva tako mehko dolenjsko pokrajino kot človeka. Zaradi dovoljenega mešanja rdečih in belih sort je to zaščiteno vino (PTP – priznano tradicionalno poimenovanje) posebnež ne samo med slovenskimi, ampak tudi med svetovnimi vini, pridelati pa ga je moč le v Dolenjskem vinorodnem okolišu. Cvičkov značaj sestavljajo sorte žametna črnina, modra frankinja, kraljevina in laški rizling, ki v pravem razmerju dajejo temu milemu vinu svetlo rdečkasto barvo z rubinastimi in vijoličastimi odtenki. Cviček ima prijetno, svežo, sadno cvetico, ki spominja na maline, jagode, ribez, robidnice, v okusu pa je nežen, lahkoten in živahen. Zaradi nizke vsebnosti alkohola (do 10 vol.%) in kot izrazito suho vino je v zmernih količinah primeren tudi za diabetike. Flavonoidne snovi, ki jih vsebuje cviček, pozitivno vplivajo na zdravje ljudi, zlasti zmanjšujejo tveganje za kardiovaskularna obolenja. Ob dobri hrani (prilega se k številnim jedem) in v veseli družbi ponuja to vedro vino zdravje, veselje in mladostno prešernost. Uživamo ga pri temperaturi 12-14°C. Cviček, Vinska klet Bajnof

Modra frankinja

Modra frankinja je sorta, ki v najboljših letinah daje vrhunsko vino intenzivno rdeče barve z rubinastim odtenkom, ki z leti dobiva opečnate in kavne odtenke. To je vino polnega okusa in z bogato taninsko osnovo. V mladosti je prijetnega sadnega značaja, zrelo pa lahko spominja na praženo kavo, tudi kakav oziroma čokolado. Zaradi bogate fenolne sestave jagodne kožice in ob strokovno vodeni maceraciji vsebuje modra frankinja veliko antioksidantov, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Frankinjo postrežemo pri temperaturi 15–18°C, lepo se prilega k jedem iz rdečega mesa, pa tudi k pečenkam, jedem z žara, narezkom, šunki idr.  

Kerner

Kerner je sorta nemškega porekla, nastala s križanjem sort trolinger in renski rizling. Grozdje dosega visoko sladkorno stopnjo, kar je seveda dober potencial za vrhunsko vino. Vino je slamnato rumenkaste barve z zelenimi odtenki, odlikuje ga bogata sadna cvetica s fineso in ravnotežjem, ki lahko včasih spominja na muškatno aromo. Kerner se ponaša z zelo svežim okusom, ki je verjetno dediščina renskega rizlinga. Zaradi značilne sortnosti in dozorelosti grozdja ga pridelujemo z ostankom naravnega nepovretega sladkorja kot polsladko ali sladko vino, odvisno od letnika. Najboljši je ohlajen na 8–10°C, lepo se prilega k sladicam.  

Kvintet

Polsuho vino je pridelano iz petih kakovostnih belih vinskih sort. Ubrano sozvočje (šardoneja) chardonaya, kernerja, sivega pinota, (sovinjona) sauvignona in zelenega silvanca se izraža v nežni sadni cvetici, mladostni svežini, polnosti okusa in prijetni pitnosti. Prilega se k lahkim jedem iz belega mesa, postrežemo ga pri temperaturi 8-10°C. Polsuho vino je pridelano iz petih kakovostnih belih vinskih sort. Ubrano sozvočje (šardoneja) chardonaya, kernerja, sivega pinota, (sovinjona) sauvignona in zelenega silvanca se izraža v nežni sadni cvetici, mladostni svežini, polnosti okusa in prijetni pitnosti. Prilega se k lahkim jedem iz belega mesa, postrežemo ga pri temperaturi 8-10°C.  

Cvičkova penina

Cvičkova penina je pridelana iz prvovrstnega cvička po tradicionalni šampanjski metodi. Odlikuje se po sadnosti, lahkotnosti in iskrivosti. Postrežemo jo pri temperaturi 6–8°C.  

Trškogorska penina

Trškogorska penina je pridelana iz sort chardonnay, sivi pinot in kerner po tradicionalni šampanjski metodi. Je svetlo rumene barve, odlikuje se po nežni sadni cvetici, harmoničnem okusu in drobnem, finem iskrenju v kozarcu. Postrežemo jo pri temperaturi 6–8°C.

Chardonay 2006

V izjemnih letinah nam v Vinski kleti Bajnof pod slovito Trško goro uspe pridelati tudi vina posebnih kakovosti. Grozdju smo pustili nekaj časa, 9. novembra pa ga popeljali na pot do vrhunskega sladkega vina. V tej steklenici izbora chardonaya (šardoneja) je ujeta plemenita skladnost vinskega razkošja. Postrežemo ga ob posebnih priložnostih, lahko k sladicam, pri 10–12°C.  

Trškogorsko belo

Vino blagovne znamke Trškogorsko belo je vino (zvrst), ki ga sestavljajo sorte beli pinot, sivi pinot, kerner in chardonay (šardone). To so kakovostne sorte, ki imajo zelo poudarjeno in krepko telo, ki mu daje polnost, s kontrolirano alkoholno fermentacijo pri nižji temperaturi so se v vinu ohranile sadna cvetica, svežina in živahnost. Vino ima izrazit značaj, ki mu ga daje bogat ekstrakt, vsa polnost in svežina pa se zaznata že ob prvem požirku. Postrežemo ga pri temperaturi 10-12°C, ponudimo ga k ribjim jedem in belemu mesu. (letnik 2006, 12,2 vol.% alk., suho)  

Ledeno vino

Ko narava že globoko počiva in vino v kleti že lepo dozoreva, skrbno odbrano grozdje sort šardone in sovinjon po najmanj treh dneh, ko je povprečna temperatura pod –7° stopinj C, potrgamo. Nato ga takoj stisnemo in mošt donegujemo v vrhunsko sladko ledeno vino. V aromi in telesu je to vino izjemno bogato in pestro; skladnost tega vinskega razkošja nudi ob zbranem uživanju prav posebne užitke. Ledeno vino ob posebnih slovesnostih postrežemo pri temperaturi 10–12°C. Poda se k izbranim sladicam.

Ledeno vino z zlatimi lističi

Zlato blagodejno deluje na vse telo, predvsem pa krepi človekovo srce in privlačnost, deluje očiščevalno v majhnih količinah je že tisočletja znano kot zdravilo, uporablja se ga za zdravljenje revmatizma, deluje protibolečinsko, v kozmetiki ga uporabljajo za zlate obrazne maske. Uporabljajo ga tudi v tradicionalni kitajski medicini. Na njegove učinke so prisegali že egiptovski faraoni, njegove zdravilne sposobnosti je poudarjal tudi utemeljitelj moderne zahodne medicine Paracelsus. Zaradi tega smo najkakovostnejšemu vinu dodali jedilno 24-karatno zlato.  

Sivi pinot

Sivi pinot je vrhunsko suho vino, zoreno šest mesecev v barik sodih in nato še leto dni v hrastovem dolenjskem sodu. Je zlato rumene barve, v vonju spominja na akacijo, vanilijo, s pridihom lesne note, je bogatega polnega okusa s toplino in z dolgim zaokroženim pookusom. Postrežemo ga pri temperaturi 10–12°C.